BIS darbība

LVRTC 27.aprīlī paredzēta eParaksta sistēmu migrācija uz jaunu tehnoloģisko platformu; detalizētāk https://eparaksts.lv

ūdens skaitītājs

PTAC veicis lietošanas uzraudzības pārbaudes ūdens patēriņa skaitītājiem dzīvojamo māju ievados

Ievietots 04.01.2024. 13:24

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) 2021. gadā uzsāka lietošanas uzraudzības pārbaudes ūdens patēriņa skaitītājiem (turpmāk – skaitītāji) dzīvojamo māju ievados Latvijas pilsētās, lai rastu objektīvu priekšstatu par kopējo skaitītāju stāvokli ūdens nozarē.

PTAC laika posmā no 2021. gada līdz 2023. gada jūlijam veica pārbaudes 23 pilsētās, pārbaudot 201 skaitītāju, kas atradās dzīvojamo māju ievados. No tiem 58 skaitītāji tika izņemti ārpuskārtas verificēšanas veikšanai. Rezultāti liecina, ka no 201 pārbaudītā skaitītāja par neatbilstošiem metroloģiskajām prasībām tika atzīti 33 skaitītāji jeb 16%.

Biežākais neatbilstību iemesls – 20 skaitītāji ārpuskārtas verificēšanas rezultātā tika atzīti par lietošanā nederīgiem (kopā izņemti 58 skaitītāji).

Otrs biežākais neatbilstību iemesls – 11 skaitītājiem nav ievērots atkārtotās verificēšanas periodiskums. Visbiežāk uzņēmumi neievēro atkārtotās verificēšanas periodiskumu skaitītājiem, kuriem to nepieciešams veikt pirmo reizi, jo atkārtotās verificēšanas termiņš jānosaka pēc metroloģiskā papildmarķējuma uzlikšanas gada. Uzņēmumi mēdz pieņemt par verificēšanas atskaites perioda sākumu to dienu, kad skaitītājs tiek nodots lietošanā, kas ir neatbilstoši.

PTAC norāda, ka dzīvojamo māju ievados mehāniskie filtri pirms skaitītājiem bija uzstādīti 89% gadījumu, līdz ar to pakalpojuma sniedzēji cenšas uzlabot ūdens kvalitāti un nodrošināt precīzāku ūdens patēriņa uzskaiti. Arī ārpuskārtas verificēšanas rezultāti apliecina, ka mehāniskā filtra izmantošana nodrošina precīzāku uzskaiti, jo arī neatbilstošajiem skaitītājiem mērījumu kļūda nevienā gadījumā nepārsniedza vairāk par 15%. Tāpat pēc skaitītāju noņemšanas no mājas ievada netika konstatēts, ka skaitītāji ir būtiski piesārņoti ar dažādiem netīrumiem, kā to PTAC konstatēja gadījumos, kad mehāniskie filtri netika uzstādīti.

Vienlaikus PTAC vērš uzmanību uz to, ka vairākkārt ir saņēmis iedzīvotāju sūdzības par neatbilstošu skaitītāju nomaiņu dzīvokļos, nomainot uzstādīšanas brīdī tikai uzskaites mehānismu jeb ciparnīcu.

PTAC aicina iedzīvotājus pievērst uzmanību skaitītāju nomaiņai un pakalpojuma kvalitātei.

Svarīgi ņemt vērā, ka:

  • ir atkārtotās verificēšanas atzīme, ja skaitītājs uzstādīts lietots/atkārtoti;

Ūdens skaitītāju uzlīme

  • ir metroloģiskais papildmarķējums, ja skaitītājs uzstādīts jauns;
  • skaitītājs uzstādīts atbilstoši skaitītāja marķējumam, horizontāli H vai vertikāli V;

Ūdens skaitītāji apzīmējumi

  • skaitītāja korpuss ir aizsargāts ar metroloģisko parametru regulējošo vietu aizsargzīmogojumu, ja to paredzējis skaitītāja ražotājs;

! Ja pēc skaitītāja maiņas skaitītājam tam paredzētajā vietā nav aizsargzīmogojums, tas var liecināt, ka skaitītājam ir nomainīts tikai uzskaites mehānisms un pats korpuss nav ticis noņemts.

  • aizsargzīmogojuma veidi var būt svina plomba ar reljefa nospiedumu vai plastmasas plomba ar fiksējošo mehānismu;  

Ūdens skaitītāji - iekārtas

                     

  • pēc uzstādīšanas skaitītājs (kopā ar filtra kontrējošo skrūvi) noplombēts ar lietotāja plombām.

Ūdens skaitītāji ar plombām

Lapa atjaunota 04.01.2024